A szilikongumiról

 

A szilikon, pontosabban a szerves polisziloxánok alapvetően szervetlen polimer vegyület. Feltalálója Kipping 1899-től 1944-ig kutatta a szén és a szilícium viselkedése közötti hasonlóságokat és különbségeket vizsgálta. Az 1937-ben tartott előadásában arra a következtetésre jutott, hogy „ a kémiának ezen területén vajmi kevés a remény, valami közvetlen és jelentős eredményre”. Borúlátó véleménye szerencsére indokolatlan volt, a szilikonkaucsuk látványos karriert futott be mostanra.

A szilikonkaucsukok egyedülálló tulajdonságaik révén stabil és megbecsült pozíciót birtokolnak a gumiiparon belül, térnyerésük a piacon töretlen.

A szilikon termékek talán legfontosabb jellemzőjükként rendkívüli hőállóságukat említhetjük meg. Igen széles hőmérséklet tartományban képesek megtartani alapvető műszaki tulajdonságaikat. Továbbá kitűnő elektromos szigetelők, öregedésállóságuk szinte felülmúlhatatlan.

A szilikonok ellenállók számos vegyi anyaggal szemben és nem utolsó sorban problémamentesen és gazdaságosan dolgozhatók fel.

Különlegesen jó hőállóságuk, elektromos szigetelőképességük a nagy kötésenergiájú Si-O kötésre vezethető vissza, mely ellenálló minden nagy energiájú behatással szemben. A szilikonok tiltott kötési energia sávszélessége 7-8 eV, csak ennél nagyobb energiájú sugárzások, illetve fizika terek képesek a kötéseket roncsolni. Mivel áteresztik az ultraibolya illetve látható fényt, átlátszó anyagoknál időjárásállóságuk minden más polimerrel szemben egyedülállóan jó, ezért kiválóan alkalmasak hosszú távon kültéri alkalmazások céljára. A Si-O kötés 445 kJ/mól , míg a napsugárzás energiája csupán 398 kJ/mól, könnyen belátható hogy várható élettartamuk kültéri igénybevétel mellett is évtizedekben mérhető.

A szilikongumi fiziológiai szempontból indifferens, megfelelő utóhőkezelés mellett élelmiszeripari felhasználásra, orvosi célokra is alkalmas.

A vegyszerállóság nagymértékben függ a térhálósodás mértékétől. Savak, lúgok sók híg oldatai nem támadják meg szerkezetét, poláris folyadékokban nem duzzad / többértékű alkoholok, ketonok / ellenben apoláros közegekben / ilyenek a szénhidrogének, ásványolajok, benzin / viszonylag nagyfokú duzzadás következik be.

A szilikon termékek széleskörű alkalmazhatóságát nagymértékben támogatja a feldolgozás előtti nagymértékű modifikálhatóság, a tulajdonságok széleskörű optimalizálhatósága, ezért napjainkban már nélkülözhetetlen terméke a gyógyszer -, az élelmiszer- és vegyipar rendszereinek, előszeretettel használják a gép- és járműipar igényes felhasználói, nélkülözhetetlen a villamos- és műszeripari felhasználásokban , és elterjedt az építőiparban is, hosszú élettartamú nyílászárók alkalmazásánál is.

 

A fenti idézet Dr Róth György ,
a kémia tudományok doktora,
a Hellermann-Tyton GmbH
keleteurópai igazgatójának
cikkéből származik